Beleggen is heel makkelijk?
Mijn eerste aankopen op de beurs gingen alleen maar omhoog. Via de bank waar ik werkte deed ik mee met emissies van bedrijven die voor het eerst naar de beurs gingen. Het leek zo makkelijk. Het was de tijd dat mensen hun vakantie terugverdienden op de beurs terwijl ze nog op de camping zaten. In de skilift hoorden we mensen bellen met hun bank: “wat doet Japan?” Het was 1996. Dan weet u ook hoeveel ervaring we hebben.
Een leercurve van vallen en opstaan
De aandelenbeurs heeft sindsdien zijn weg omhoog gevonden, maar er waren ook enorme koersdalingen. En zo verging het ook mijn leercurve. Ik leerde met vallen en opstaan. Maar ik heb geleerd. In deze serie blogs ga ik u meenemen in de wereld van het beleggen, en specifiek in wat ik heb geleerd.
2021: Wilt u sparen of belegen?
Het is nu 25 jaar later, en banken prijzen beleggen overal aan. Wel nemen ze hun zorgplicht serieus en passen op om u hierin te adviseren. Het blijft dus uw verantwoordelijkheid, ook als u (op korte termijn) verlies maakt. Wat is het verschil tussen sparen en beleggen?
-
Sparen biedt zekerheid, maar geeft lage rendementen.
-
Beleggen biedt (meestal maar niet altijd) hogere rendementen, maar heeft veel onzekerheid.
Belegt u omdat de spaarrente 0% is?
Beleggen in aandelen omdat de rente laag is? Dat is beleggen zonder lange termijn perspectief. De rente is namelijk vaker heel laag. Maar dat zie je niet zo goed. Dit komt door de inflatie. De prijzen worden langzaam verhoogd. Dit is inflatie. Voor u vervelend als uw pensioen of inkomen niet meestijgt.
Uw échte rente: spaarrente min inflatie min belasting
Die inflatie zit in het rente tarief verwerkt. De rente die u ziet en krijgt is de ‘nominale rente’. Voor de echte economie telt de echte rente, de ‘reële rente”. De echte rente is de huidige rente minus de inflatie en die is altijd laag.
Bij de meeste banken krijgt u nu niet meer dan 0%. De inflatie bedraagt nu 0,90% in de Eurozone (1,9% in Nederland). Als u spaart verliest u 0,90% per jaar (0% – 0,90%). Als u in de omstandigheid bent dat u belasting over uw vermogen betaalt, dan daalt uw vermogen nog sneller.
De rente is inderdaad laag. Wat kan er gebeuren als de échte rente weer gaat stijgen? Blijft iedereen dan beleggen in aandelen of gaan beleggers meer sparen? Vervelend als u de laatste bent die uitstapt. Dus beleggen in aandelen is goed, zolang de rente laag blijft. De professionele beleggers noemen dit “TINA”, of wel There is no alternative. Beleggen in aandelen is het enige dat nog loont. Voor nu.